Sunday, September 18, 2011

Conversion AX PFL to AS NFL Project....

Projek mengisi masa lapang, maklumlah CTG tiga tahun. Tak de kerja...So,upgrade En. Alphard bin Toyota la...hehehe. Alang2 duduk kat Nippon nie, senang nak cari barang, buat DIY sahaja. Kalau kat BolehLand, boleh buat juga DIY, cuma barang susah nak dapat. Ada tu mmg ada, tapi ongkosnye..

Minat betul dgn model AS NFL ni (New Facelift).Tapi price nye `out of budget` dengan condition kereta yg dikehendaki. Ye la, nak cari kereta 2ndhand ni, kalau boleh nak la condition yang near to `NEW`..wakakaka. Alhamdulillah dapat beli kereta yang low mileage (30k km),one owner, dan eksiden free + kereta mcm baru. Mujur la kedai kereta (Netz Yokohama Asahi) dah siap2 buat `glass coating` satu kereta. Nak tahu apa itu `glass coating`. Sila lah google ye..hehehe. Tak yah lagi susah2 nak basuh kereta + wax, lap2 dgn kain basah je, kotor la camne sekali pun..hahahaha..save budget basuh kereta, 1200yen jugak (RM50!!). OK la lagi pun coating ni shining + boleh tahan 3 thn. Tak caya??!! Silalah tuan puan google ye....

Kat Mesia ni, Alphard owner 1st gen (PFL) mostly nak upgrade their ride to NFL. Mana taknya?. tgk la diff between PFL dan NFL.. mmg NFL tersangat la cun. Minat sgt, lantak la nak ckp `ada effect ke tukar?`, `rasa lain ke kalau bawak`? WTH!!..ikut suka aku, duit aku + krete aku... Wakakakaaka!!







Pic ni Alphard AX-L PFL...tak brape cun kan? Tak sporty..kaler light green metallic which is considered as rare species..hahaha..susah nak jumpa kaler ni kat jalan..sbb tu regenye murah di bawah market price. Kalau popular color, pearl white,black or silver....harga lagi mahal.Tak kisah la kaler tu, janji kereta cantik..hihihi... Mula2 rasa syg nak convert sbb bumper + headlamp + front grille + taillamp , semuanya cantik, tak de kemek or calar..tapi tak boleh tahan la tgk model AS NFL ni...perghhhh!!! melelah air liur...tak kira jugak, nak jugak convert!!! Jom kita tgk model AS NFL ni..kih kihkih..apa bezanya??!!






Ni la AS NFL.. model 2005 ke atas.. hehehe Kan cun tue, perbezaan yang ketara dgn kereta ambo:

1. Headlamp , projector type.. ada macam inner lens
2. Tailamp , belang2 + kalau tgk malam, cun beb !!
3. Front bumper , sportier..+ shapenyer lagi nampak tajam ke depan, PFL membulat je!! wakaka
4. Fender mirror , ada `tanduk` kecik kat sebelah left fender, sportier + more safety, boleh nampak kat sebelah bawak kiri kereta (contohnya parking assist)
5. Front grille

So, start la googling, + usha2 brg yang nak di convert.. hasil usaha selama lebih kurang 10 bulan, berjaya kumpul barang utk conversion. Rupa2nya nak convert ni leceh jugak, differnt yang kita tak nampak dengan mata kasar pun byk!! Aduhai..... Front bumper bracket lain, connector headlamp lain, front liner kena tukar, rear mudguard kena cantas...tapi hasil usaha tidak mengenal penat lelah akhirnya, masalah ni setel..alhamdulillah..

Jeng! Jeng! akhirnya baru konfiden nak DIY. Bulan posa hari tu tak leh tahan dah..nak convert gak, walaupun panas + berpeluh2, En Alphard akhirnya masuk ke dewan pembedahan. `Surgery` berjalan tak berapa lancar sebenarnya..HAHAHA!! tarik2 bumper, patah la pulak corner sensor sebelah....aduhai...tapi no hal la, kat nippon ni boleh cari..kih kih kih..

Bila En Alphard kuar `operation theater`. ni la hasilnye...hehehehe...kaler kulit depan x tukar..wakakaka...body hijau, muka kaler pearl white..wakakaka..Lantak la...Mmg x de pun kaler hijau utk AS NFL. Kat bolehland nnt, kita buat surgery tukar kaler kulit pulak..kih kih


 







Setakat ni conversion done 80%...yg belum buat lagi
1. Side door panel (brg dah ada tapi org rumah x setuju pasang lagi sbb menambahkan lagi campur aduk kaler, side door panel tu unpainted-white coated,haha)
2. Fender mirror , kaler metal gun + left fender (kaler white pearl), nak pasang tapi Toyota clip belum beli lagi, tangguh la dulu..
3. Rear skirt bumper, sama kes dgn (1) tu, approval from HM belum dpt lagie..kih kih
4. Side mirror w/h signal winker, tgh usha2 kat tenet,
5. Door handle half plated garnish, juga tgh usha2
6. Muffler cutter
Ada rezki lebih, nak buat ICE improvement la, headrest monitor + replace HU.
Kuang Kuang Kuang!!!!!


Coretan mengarut dari Abah haikal+hakim..... Sept 2011

No comments:

Post a Comment

Post a Comment