Friday, December 31, 2010

mikimoto pearl island

minggu nih dah mula winter holiday..malas nak ke-mana-mana sebab sejukkkk....selesa duduk dekat rumah jer...hehehe.....kalau hari-hari duk rumah jer pun bosan jugak...lagipun cik abe nak test mr giant jalan jauh ok ke tak...semalam kami ke toba city..kalau nak beli pearl pergi lah ke sana...macam-macam ada...harga pun reasonable jugak....on the way ke sana kami singgah makan dekat maguro...kat sini masakan dia semua beasaskan ikan....


 di depan kedai maguro

 nama kedai dia maguro asanoya

 me with fatma and her daughter Melissa

                                               tak ingat apa nama dia ...sedapppp
                                                                            
 destinasi yang sebenar Mikinoto pearl island

nak masuk ke sini kena bayar 1500 yen utk dewasa dan kanak-kanak tak ingat pulak...kat dlm ni ada kedai dan juga museum...kalau masuk museum dia semua info pasal pearl kita boleh tahu...contohnya macam mana mereka masukkan nukleus dlm triram...
macam mana nak bezakan cultured pearl dgn artificial pearl...cultured pearld selalunya lagi berat dari artificial pearl...
apa beza cultured pearl dgn natural pearl...kalau natural pearl terhasil dari pasir yang termasuk dlm tiram masa tiram tu bukak mulut nak mkn plankton...slalunya natural pearl sgt kecil....dan rupanya tidak sebulat cultured pearl..


 kat dlm kedai...mcm2 pattern ada...mmg puas hati..hehehe

 kat dlam museum pearl

                                              besar betul tiram nih...

akhir sekali inilah hadiah besday yang ke-30...

Monday, December 20, 2010

bihun goreng singapore and kuih sagu


kuih sagu

bihun goreng singapore

inilah menu breakfast weekend lepas..buat bihun goreng spore, my favourite..kalau mak masak lagi sedap...tgk stok sagu byk lagi ( tak pernah guna pun) so buatlah kuih sagu...dah lama  tak makan kuih nih...rupanya tak ler susah mana pun nak buat...masak gula dgn air lepas tuh masukkan sagu..dan masak sampai pekat..kemudian sejukkan...masa hidang salut dgn kelapa dan garam...
musim sejuk nih, perut asyik minta diisi jer....kejap jer dah lapar...
hari ahad jln2 kat yamada denki dan kebetulan ada sale, so apa lagi saya pun angkatlah satu microwave oven..hehehe...kebetulan memang dok mencari oven baru..sbb oven lama nih kecik sgt...kalau membakar cake ke roti mesti hangus...

Sunday, December 12, 2010

jom buat roti

kalau haikal tgk...cnfrim dia akan kata..MAMA, HEBI....


 saja mendandan roti....

nak buat bunga tapi tidak menjadi

aktviti hari ni ialah membuat roti, dan temanya adalah kacang merah sahaja...semua dibantai letak red bean...proses menguli diserahkan pada breadmaker, senang jer kerja, biarkan BM tu menguli, lepas tuh kita buat lah roti apa yg kita suka...semudah ABC...:)

kalau haikal dia suka mkn roti dgn peanut butter, pernah sekali buatkan dia roti sandwich yang berperisa peanut butter...

 separuh adunan daptlah satu talam



dah siap potong untuk dibawa ke kaikan
ready untuk dimakan

semalam ada couple yang baru dtg buat makan-makan di rumah diaorang di kaikan. takkan nak pergi dgn tgn kosong kan...hehehe..org lain semua masak yg gempak2 sebagai buah tangan, saya cuma buat yang ini jer...tak pe yang penting ikhlas....actually, kuih ini yang senang nak buat dan confirm menjadi, kalau yang lain tuh kebarangkalian nak jadi rendah sgt...huhu...

Saturday, December 11, 2010

jikken....


last week sibuk buat jikken (experiment), yg letihnya buat experiment ni masa nak mengangkat segala benda yg besar2 nih, kalau ringan x pe lah....huhuhu....ada lagi separuh kat belakang kamera....
nak angkat semua sorang2 x larat, so terpaksa minta tlg dgn bdk2 lab nih, Alhamdulillah mereka sudi menolong.
hari nih nak pegi lab ada kerja yang belum habis...tinggal lah ik abe sorang2 kat rumah nih sambil menunggu barang2 sejukbeku yang dibeli dari baticrom...kitaorg sekali beli dekat 1mang (100000 yen), stok beras thai 20kg mmg dah wajb setiap kali shopping kat baticrom...
hehehe....

Saturday, December 4, 2010

kek gulung

sebelum dibakar


inilah hasilnya...guna talam kecik je sbb ovennya kecik...nak beli oven besar mahal...rasanya boleh tahan lah...tak segebu yang mak buat...

resepi :
dari: ibu_an, myresepi

6 biji telur
100 gm gula
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar ovalete
1 sudu besar susu tepung
75 gm tepung gandum
100 gm butter (cairkan)

1. Satukan semua bahan kecuali butter cair.
2. Pukul bhana2 tadi selama 10 minit.
3. Kemudian masukkan butter cair.
4. sapukan butter keliling acuan.
5. Bakar pada suhu 170 selama 20-25 minit.
6. Bla kek dah masak, biarkan kek sejuk dahulu.
7. Kemudian sapukan jem dan blehlah menggulung kek.

ilah, selamat mencuba..
nanti letaklah hasil dia kak sal nk tengok...

Friday, December 3, 2010

korean drama

Addicted to korean drama.....ck abg lah nih pandai2 sgt ajak I tgk citer IRIS..kkan dah terlajak2 tgk citer lain dah....
antara citer yg dah tgk
1.IRIS
2. full house
3. my girl
4. witch yoo hee
5. sweet spy
6. you're beautiful
7. boys before flower
8. oh my lady
9. personal preference
10. when t's night
11. he who can't marry
12. prosecutor princess
13. my girlfriend guminho
14. cinderalla man
15 coffe prince
16. kim tak goo; the king of baking
17. my lady
18. get karl: oh soo jung
19. that fool
20. east of eden
21swallow the sun
22partner
23
24


dah x igt dah byk mana tgk...

Tuesday, November 30, 2010

siap projek pertama

Alhamdulillah siap jugak projek nih...igtkan terbengkalai mcm tuh jer....skang nih tgh usahakan baju sejuk pulak..tak tau bila nak siap, kerja kat lab dah makin byk...nmpknya 3-4 bulan lagi lah kot baru nak siap projek kedua nih...

mini kebab

first time buat kebab. rupanya x susah pun nak buat roti pita ni... utk intinya main campak2 jer brg yang ada....kalau buatkan utk haikal n hakim confirm haikal akan mkn rotinya shj manakala hakim pulak akan mkn dagingnya sj... sayur2 tuh mama ngan abah yg kena mkn...

kerutup ayam

inilah masakan kegemaran cik abg, boleh dikatakan smmgu sekali mesti kitaorg mkn nasi minyak dgn ayam kerutup. blk kg hari tu kitaorg borong 1.5kg rempah kerutup..cukupkan utk setahun lagi..kalau x cukup lagi bulan 4 nih mak abah dtg kena bawaklah gamaknya....hehehe...

ayam kerutup yg cik abg masak ni mmg sedap...abislah dietku :(

Sunday, November 28, 2010

musim luruh di hamamatsu.


inilah warna daun semasa musim luruh..ada merah, kuning jingga hijau...warna-warni

Kalau ke kawasan gunung lagi cantik..maybe next year bolehlah kot pergi kawasan jauh sikit..tahun ni berdua jer malas nak pergi jauh2...

 Nak kena belajar lagi nih..

 Hamamatsu castle: pokok sakura dah tinggal ranting je

 inilah daun maple ataupun momiji dalam bahasa jepun
Cik abang pun nak berposing 

I pun nak interprem jugak lah...

Thursday, November 25, 2010

sate


sate yang diperap dgn rempah sate yang dibeli di pasar jerteh. buat sate sempena cuti hari buruh kat jepun.

Saturday, October 30, 2010

..TAKOYAKI..

Dah lama rasanya tak buat takoyaki kat rumah..asyik membeli jer..ntah kenapa sejak akhir2 nih tekak ni rasa nak mkn makanan jepun jer....takoyaki nih feberet haikan n hakim,...selalunya dia org mkn tepungnye jer...mama kena mkn tako nyer....

 Sotong yang telah dipotong berserta daun bawang



inilah rupa sotong yang belum dipotong

 tepung untuk buat takoyaki


 in progress ( abaikan yg comot2 atas acuan)


dah siap..buruk rupa takoyaki nie..huhuhu

tgklah rupa takoyaki yg buruk tu...apa pun habis cik abg makan....



Tuesday, October 26, 2010

sedihnya berjauhan dgn anak....

dah lama x menjenguk ke blog sendiri, nak kata bz sgt tu x ler cumanya malas terlampau. sedihnya sekarang nih sbb terpaksa berpisah dgn anak2..bulan satu nih baru diaorg dtg blk ke jepun nih...huwaaaaa....
nak blk ambik dlm masa terdekat nh byk sgt kekangannya...yang pertama of course lah budget x dak..hari tu blk msia dua kali..kali pertama sbb balk raya..kali kedua sbb nak berubat anak2....kesian tgk si haikal asyik demam jer..demamnya melarat pulak tuh sampai 2 mggu...kalau demam saja ok jugak nih selalu sakit2 perut lah..bila pergi check dkt sini doc kata x der apa2 masalah...yg jadi masalahnya asyik berulang jer sakit perut...masa blk raya dah pernah tanya paed kt pmc (DR GUNA) dia ckp may be ada problem..so kalau nak further check up dia suruh admit..tp masa tuh kitaorg dah nak blk nihon, itu yg x hantar...bila blk nihon ni tgk haikal masih x berubah itu yg terus beli tiket blk msia blk...dan Alhamdulillah skrg nih haikal dah sihat..berat pun dah bertambah...haikal dah 17kg...hakim 15.5kg
yang keduanya sbb byk sgt kerja nak disiapkan....dateline bulan march 2011 nih..sempatkah nak siap.....

tak sabar tunggu January 2011...haikal n hakim akan blk ke jepun....

Friday, July 9, 2010

Al-Fatihah...

pagi selasa lepas nenek pergi meninggalkan kami untuk selamanya..sedih dan sayu rasa hati sbb tidak sempat bersama dgn arwah disaat akhir..kali terakhir berjumpa dgn arwah adalah 31/3/2009 di lapangan terbang kepala batas..sewaktu kami nak berangkat ke jepun...ingatkan sempatlah berjumpa dgn arwah raya nanti..Allah lebih menyayangi arwah..Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempat dikalangan org2 beriman.

pemergian arwah adalah dgn tiba2 dan tidak ada sesiapa pun dapat menduga..bermula minggu lepas satu minggu arwah di hospital sulatanah bahiyah kerana sakit dada...hari ahad arwah dibenarkan keluar hospital dan arwah hanya ingin ke rumah mak ( mak saya ) anak sulung arwah. pagi isnin arwah kelihatan sihat seperti biasa tiba2 menjelang tghari arwah mula muntah2..semua org igtkan arwah muntah keluar air milo yang diminum..rupanya darah setelah diberitahu doc.. skemudian  arwah mengadu sakit dada..dalam perjalanan ke hosp arwah sudah tidak sedarkan diri...sebelum ini arwah ada menyatakan yang arwah ingin melihat semua anak2nya....

keadaan arwah sgt kritikal sewaktu berada di hosp.. muntah berdarah adalah disebabkan ada pendarahan dalaman.. punca sebenar kematian adalah serangan jantung sama seperti arwah tokwan iaitu suami arwah...arwah tok dikebumikan bersebelahan dengan arwah tok wan...SEMOGA ROH ARWAH TOK DAN TOK WAN SENTIASA DICUCURI RAHMAT DAN DITEMPATKAN DIKALANGAN ORANG-ORANG BERIMAN. AMIN..

Sunday, June 27, 2010

dugaan

hari nih dah hari ke-3 abah haikal ngan hakim tak sihat. Actually x pasti sakit apa sbb ptg jumaat dia ckp sakit dada..igtkan main2 sbb mukanya mcm main2 jer..rupanya betul..ajak ke klinik dia x nak...katanya nak pegi esoknya hari sabtu...
ok lah mlm tu cuma panas bdn jer x der muntah2...tp esoknya dah muntah2 so siaplah kitaorg 4 beranak ke klinik...hampanya sbb klinik tu tutup pulak selalunya pagi sabtu dia bukak..ntah apa sbbnya pun x tau...maklumlah x paham apa yg ditulis kat depan pintu klinik...
terpaksa lah tunggu mlm utk ke klinik emergency...
yg pastinya dah x terbilang berapa kali dah muntah....
pukul 3 pg pegi klinik..budak 2 org nih dah tido so terpaksalah angkat sorang2 yg tgh tido tu...dugaan betul dgn hujannya semlm...dah angkat adik hakim letak kt car seat dia...tinggalkan dia dlm keta amik abg haikal yg tgh tdo pulak...angkat dia letak kat belakang..terlupa pulak nak amikkan kasut abg haikal....x per lah igtkan x nak turun nak tunggu dlm keter jer...
dah sampai sana..org x ramai so oklah...kena drip air jadinya lama sikit lah nak menunggu tu dkt 2 jam nurse ckp...asalnya nak duduk dlm keter tp adik hakim asyik tunjuk2 jer jadi rasa takut pun ada lah..terpaksalah dukung haikal sblh kiri hakim sebelah kanan sbb haikal x der kasut...huhuhu sedihnya biler terkenangkan pagi td...dukung 2-2 anak dlm keadaan hujan..redah jer hujan...dah masuk dlm klinik tuh haikal dah ngantuk so dia ajak balk umah..tgk air drip tu pun ada lagi 300 ml so kitaorg balik umah dulu...
dkt pukul 6 tuh baru abah diaorg call suruh amik...pukul 4:15 masa balk rumah dah cerah sbb subuh kat sini skang nih 3 pg...pukul 6 pg dah mcm pukul 8 pg kalau kt msia
blk rumah terus tido x ingat dunia...masing2 pukul 11 pg baru bgn....
semoga abah haikal ngan hakim cepat sembuh....mama haikal n hakim x parat nak layan kerenah budak 2 org nih sorang2....rumah tu x payah ckplah dah mcm tongkang pecah jadinya...

Tuesday, May 25, 2010

aktiviti youchien part 2

video

suka sgt dgr haikal menyanyi lagu nie....

video

sensei panggil nama setiap org utk kehadiran...

video

Sensei menyanyi kat depan...yang lain semua dgr dan ikut....

video

sebulan baca satu buku....tajuk buku bulan 5 pan keki aka pan cake...bulan lepas kintaro...haikal yg ckp tajuk buku bulan leas kalau harapkan mama ngan abah dia mmglah x tau...hahaha

Monday, May 24, 2010

Aktiviti` akebono yochien

Baca buku sama-sama

haikal baca macam paham je...

bersedia untuk menyanyi



hari ni ada aktiviti ibu dekat youchien. pukul 10-10.30 pg utk registration. aktiviti lebih kurang 1 jam setengah..macam2 aktiviti. letih jugak maklumlah dah lama tak bersenam..