Sunday, December 25, 2016

stardust shirt and short pants

First time buat pattern ni without pola. buat pola suka hati potong jadi star dan jahit. banyak nak kena improve. seluar pun sama tak ada pola. terus ukur dan potong. kemudian jahit. maka inilah hasil yang tak seberapa .


Saturday, December 10, 2016

baby set sesame street

Projek hujung minggu. set baju baby size 0-6 bulan.
pattern pajama download dari internet. sleeveless tekap baju yang ada. romper pun tekap romper yg ada.

Monday, November 21, 2016

hoodie shirt

musim hujan ni hoodie shirt mcm best sikit pakaikan pada hafiy..boleh tutup kepala walaupun berpayung kadang-kadang kena juga tempias hujannya. banyak juga buat tshirt berhoodie ni untuk anak anak dan anak sedara. jom tengok koleksi tak seberapa ni..





puas hati dapat jahit dan tengok anak anak pakai baju yang mama jahit. Anak anak pun suka pakai baju mama jahit. selalu request dengan mama nak baju sama mcm baby hafiy.

ada tak yang nak tutorial jahit hoodie tshirt. kalau ada yang nak. nanti saya uasahakan buat tutorial.

Happy sewing
bye

Saturday, October 8, 2016

Cardigan

pagi ini tak ada aktiviti kat luar so ambil kain ni potong buat cardigan untuk khyra. Buat 1 set dgn palazo. tapi palazo belum siap.

Saturday, August 13, 2016

D.I.Y CLOTH DIAPERS

bila dah ada mesin jahit ni macam macam boleh buat. terbaru cuba buat cloth diaper untuk baby hafiy. dah tekap pola pada kain minta tolong abang haikal nhakim potongkan. dpatla siapkan 9 soakers dan 6 cd..so kena pre wash 3 4 kali dulu untuk menaksimakan proses penyerapan.


inilah hasilnya...boboi so cd mestilah boboi printed...

Friday, July 22, 2016

placket pada leher

hari ni try buat placket. untuk first timer macam saya ni memang agak susah nak paham mulanya..dah buat baru boleh paham..berguru pun dengan mr google.. macam tu la...banyak lagi perlu improvement...siap juga sepasang baju baby hafiy..asyik baby hafiy jer dapat baju...hihi


ok..jom siap2 nak pergi open house..johor kan raya sebulan...
ok happy sewing...

Thursday, July 21, 2016

pajamas robot

hari ini abang haikal pergi camping..dekat jer tapi rumah terasa sunyi...selalu riuh rendah rumah..weekend lepas sempat jahitkan 2 pasang baju tidur dan sehelai seluar pendek untuk abang haikal...


sepasang lagi tak sempat nak snap gambar...hopefully abang haikal ok kat temoar camping...huhuhu...rindu betul kat haikal  ...

Wednesday, July 20, 2016

spiderman in the house

mood menjahit dah makin kurang sejak baby hafiy dah pandai merangkak. lagi satu dia memang tak boleh duduk kalau tak nampak mama dia..huhu..manja sangat si kecik ni..kalau nak jahit pun..jahit kejap kejap jer..so 3 4 hari baru siap sepasang...sebelum ni 2 pasang sejam..dari potong kain..

latest edition untuk baby hafiy...hihi..sian baby hafiy tak banyak beli baju..semua made by mama...
ok happy sewing..

Monday, July 18, 2016

Gadget baru

Dah lama cheq mengidam nak beli electronic pressure cooker. nak beli noxxa belum mampu lagi sekarang..so cari alternative yang lebih murah dan function yang sama...cari punya cari jumpa la philips pressure cooker (ppc) 2 tahun lepas..tudiaaaa dah lana jumpa...tahun ni baru beli..tu pun secara tak sengaja jumpa kat lazada rm299 shj including shipping.

beli bulan puasa..tapi x sempat nak studi macam mana nak guna..ssibuk siapkan tempahan kek lapis...so lepas raya baru guna...baru beberapa kali guna...so far ok la...setakat ni dah masak ayam paprik..bihun goreng..nasi goreng...dan bubur lambuk...

ini la nasi goreng cina untuk bekal anak anak ke sekolah..sangat senang..tumis bahan2 guna mode bake..masukkan udang ..rencah ..dan sayur...kemudian masukkan beras dan air secukupnya...tekan rice..biarkan..lps 14 minit nasi goreng ready...

Saturday, June 4, 2016

pajamas tom n jerry

Macam biasa balik kerja hari khamis mesti nak merempit jahit cotton knit yang bertimbun dalam bilik tu. Minggu ni balik lewat berbanding minggu lain sebab student beepusu pusu nak bentang projek.
Walaupun balik lambat, projek merempit masih diteruskan. Petang tu buatkan baju tidur untuk hafiy. Bahagian leher dab bawah kaki seluar guna rib cotton warna grey. Bawah baju dan lengan jahit coverstitch. Testing coverstitch yang baru sampai. Berdebar tunggu mesin coverstitch sebab beli online..dah ler barang mahal kan.



Macam biasa model sado in action..
Happy sewing..😍😍

Wednesday, June 1, 2016

simple knit cotton dress

Hasil dari lebihan kain ini dapatla buat sehelai dress untuk kanak2 2-3tahun..siapa yang nak pakai eaaa..kat rumah ni semua boboi..huhuhu...
 Inilah rupa simple dress..tersangat simple.. lukis pola atas kain je..potong dan jahit..bila dah siap nampak kosong pula... so google la cara nak buat riben...
 tadaaaa...nampak gojes pula bila dah letak riben... i likeeee.... tapi tak ada model gebussss nak gayakan dress ni...huhu
terpaksala ambil model sado ni...

Monday, May 16, 2016

raglan tshirt

Semenjak dah jumpa lubuk2 cotton knit dan yang seangkatan..mmg kejanya jahit tshirt anak jer...paling suka buat raglan..tutorial  banyak kt google. Belajar raglan ni pun dari google. Dan hasilnya



Happy sewing everyone 😉😉..dah free skit nanti boleh la buatkan tutorial raglan shirt ini 😅😅


Thursday, April 28, 2016

tutorial seluar untuk anak

 1. Tekap pola pada kain. Pola boleh lukis atau download dari internet.

 2. Dah tekap..boleh potong kain. Bila bentangkan kain jd mcm kat atas.

 3.  Lipat kembali kain dan jahit bhg kaki utk cntum. Bahagian punggung jgn jahit lagi.
 4.  Terbalikkan satu seperti dlm gambar. Satu lg biar dalam keadaan wrong side.

 5.  Lipat seluar spt gmbr kt atas untuk senangkn proses seterusnya.
 6. Ambil bhg depan masukkan ke dalam bhg seluar yang wrong side.
 7. Samakan hujung kedua dua bhg seluar. Dan jahit sepanjang bhg untuk cantumkan bhg punggung.
 8. Hasil jahit spt gambar kt atas.

 9. Bila buka. Hasilnya mcm kt atas

 10.  Dah siap cntum.

 11. Jahit getah pd bhg pinggang.

 12. Jahit bhg bawah kaki.
13. Siap sehelai seluar...

Wednesday, April 27, 2016

peplum shirt

 Buat peplum untuk anak saudara. Tengok dlm fb baju2 peplum ini comel sangat. So google la tutorial peplum.  Ini saiz untuk baby.
 ada lebihan kain. So buat lagi satu. Tapi kali ini bhg bawah jahit tepi halus.
model paksa rela..hihihi

Tuesday, March 15, 2016

gambarimasu....

Hasil tangan amatur..jadilah untuk anak2 pakai..last week buatkan rompers tuk baby hafiy..dan tshirt utk abang2..kain 3 meter dapat 3 helai tshit dan 1 rompera...


Bahagian leher masih x jadi cantik. Tak tau silap kat mana..huhuhu..tak pa praktis lagi..lama2 ok lah kot 

Malam ni berjaya siapkan bj tidur olaf untuk abg harith dan baby hafiy...abg harith dah tido so baby hafiy la jadi model mama

Friday, March 4, 2016

cotton knit cotton knit

Musim cotton knit melanda...huhuhu...minggu ni tiap2 hari ada parcel hasil shopping cotton knit online..
 Model cilik yang asyik tanya mama...mama ni baju ayih ka...hihi..nasib baju2 mama ni ada peminat setia..

Kain ni agak nipis so sesuai buat baju tidur
 seluar tidur yang dipasang cuff kat hujung...
Baju tidur...buat tshirt lengan pendek ...next time kita buat lengan panjang pula..untuk baby harith rompersnya dah potong..tapi belum sempat nak jahit..

Thursday, February 18, 2016

jubat A cut XXL

Semalam berjaya siapkan jubah A cut untuk adik. Kain lycra dia beli di Bandung.